Carrière-switch naar verpleegkunde in de psychiatrie: Youp deelt zijn ervaring

“De carrière-switch naar verpleegkundige biedt mij de kans om veel ervaring op te doen in de psychiatrie en werk en studie te combineren.´

Voormalig producer Youp nam het besluit te switchen van carrière en koos voor een oude interesse: de psychiatrie. Inmiddels zit hij in het derde jaar van de deeltijd opleiding verpleegkunde bij Pro Persona.

 

‘Ik volg de HBO-V opleiding tot verpleegkundige bij Pro Persona, dit is een deeltijdopleiding. Ik heb een contract van 36 uur waarvan ik deels werk en een lesdag heb bij de HAN. Op dit moment zit ik in het derde jaar en ben ik bezig met een praktijkonderzoek. De gehele opleiding duurt voor mij 3,5 jaar.”

“Tijdens deze opleiding werk je elk jaar op een andere afdeling binnen de organisatie. Dit is heel leerzaam, je ziet namelijk veel verschillende plekken en doelgroepen. Momenteel werk ik in Arnhem bij het team FACT Vroege Interventie Psychose (VIP). Het VIP-team biedt een allesomvattende behandeling aan mensen met een psychotische stoornis die in de afgelopen 5 jaar is ontstaan. FACT VIP is een ambulante afdeling. Dat betekent dat cliënten hier op afspraak komen voor hun behandeling. . In ons geval betekend dit dat we zowel de deur uitgaan als mensen hier laten komen.’’

‘’In het eerste jaar van mijn opleiding werkte ik op de Winklerkliniek, Expertisecentrum Neuropsychiatrie in Wolfheze. Deze kliniek is er voor cliënten van 18 tot en met 65 jaar met niet-aangeboren hersenletsel (NAH) en psychiatrische stoornissen of gedragsproblemen. Het tweede jaar werkte ik op de afdeling Klinische Voortgezette Behandeling Ouderen. Hier worden ouderen met een ernstige psychiatrische aandoening en/of gedragsproblemen behandeld vaak in combinatie met behandeling voor lichamelijke problemen. “

“Ik vind het leuk om de verantwoordelijkheid te dragen voor de cliënt. Veel mensen denken bij verpleegkunde aan het ziekenhuis en het medische deel ervan, terwijl het veel breder is dan dat. Als verpleegkundige in de psychiatrie begeleid je cliënten en verricht je alle verpleegkundige werkzaamheden. Daarnaast heb je ook een grote rol in het creëren van een veilige leefomgeving voor de cliënten. Op mijn huidige afdeling schakel ik veel met het directe netwerk van de cliënt en betrokken organisaties. Dat sluit ook goed aan bij ervaringen die ik in mijn vorige werk heb opgedaan.’’

“Voordat ik aan deze opleiding begon, werkte ik als producer voor filmopnames en reclames, iets heel anders. Ik moest veel regelen en schakelen met verschillende mensen. Na een tijdje merkte ik dat ik iets anders wilde doen. Ik haalde minder voldoening uit de commerciële doelen van mijn werk. Daarom ging ik op zoek naar een andere baan.’

“Ik heb altijd interesse gehad in de psychiatrie want mijn daar werkte mijn moeder als verpleegkundige. Na mijn middelbare school heb ik een keer een dag meegelopen bij Pro Persona. Hoewel ik toen een andere richting koos, bleef de interesse. Toen ik de carrière switch vacature van Pro Persona tegen kwam was ik meteen enthousiast. Dit traject past perfect bij mij.”

‘Het eerste half jaar was pittig, ik moest wennen aan het studeren en tegelijkertijd had ik een jong kind thuis. Maar gaandeweg ging het steeds beter. Inmiddels heb ik helemaal mijn draai gevonden.’

“Ik wilde een andere kant op met mijn carrière en vond het prettig dat ik werken en leren kon combineren. Na deze opleiding heb ik weer een diploma op zak.”

“Ik wil het liefst op een ambulante afdeling blijven werken en doorleren tot sociaal psychiatrisch verpleegkundige. Dat is een opleiding van 1.5 jaar die ze ook bij Pro Persona aanbieden.”