Marijn loopt stage op de afdeling Duet in Wolfheze.

Duet valt onder de Kliniek Voortgezette Behandeling Volwassenen in Wolfheze. Hier behandelt Pro Persona cliënten van 18 tot en met 65 jaar met chronische en ernstige psychiatrische aandoeningen en/of gedragsproblemen (EPA).

‘Ik zit nu in het derde jaar van mijn studie Social Work op de Hogeschool Arnhem en Nijmegen (HAN) en ik loop één jaar stage op deze afdeling.´

´Duet is een plek waar cliënten verblijven die multi complexe langdurige zorg nodig hebben. Duet heeft twee afdelingen. Afdeling 1 is een gesloten afdeling. Daar zijn cliënten vooral aan het stabiliseren. Afdeling 2 is een besloten afdeling. Daar zijn we meer gericht op het zoeken naar doorstroommogelijkheden en terugkeer naar de maatschappij. We zien hier cliënten met veel verschillende ziektebeelden.´

 

‘Ik loop hier nu een half jaar stage voor drie dagen in de week. Binnenkort start ik met het tweede half jaar van mijn stage en ben ik er vier dagen in de week. In het begin was ik vooral bezig met het leren kennen van de cliënten en het opbouwen van een relatie met elkaar. Als stagiaire draai ik boventallige diensten. Daardoor heb ik wat extra tijd met cliënten. Ik doe veel van wat mijn collega’s ook doen maar geef bijvoorbeeld geen medicatie. Hiervoor moet je een medicatiecursus vanuit Pro Persona volgen of gediplomeerd verpleegkundige zijn. Als stagiaire ren ik ook niet op alarm. Ik krijg wel de een training aangeboden, zodat ik weet wat ik moet doen in een alarmsituatie.’

 

´Mijn dag begint met de overdracht van de nachtdienst, daarna lezen we ons in. Vervolgens ga ik de cliënten wakker maken. Dan start hun dag. Cliënten hebben allemaal een persoonlijk plan met daarin vaste afspraken. Aan mij de taak om er alert op te zijn dat ze naar hun afspraak gaan en hen te motiveren als ze niet willen. Elke ochtend hebben we ook een ochtendrapport. Daarin bespreken we de belangrijkste dingen die de dag ervoor gebeurd zijn. Verder ben ik gedurende de dag zoveel mogelijk op de groep en maak contact met de cliënten.’

´Ik heb de richting psychiatrie gekozen vanwege de mensen. Ik vind het heel interessant om te zien hoe cliënten zich gedragen. De ene dag ben je hun favoriet en de andere dag keren ze je de rug toe. Ik vind het dan interessant om uit te zoeken waar dat aan ligt. Ligt het aan mij, de omgeving of speelt het ziektebeeld op? Ik wil graag weten waarom mensen iets doen. Dat is de reden dat ik deze studie ben gaan volgen. Waarom handel ik zoals ik doe en waarom doen de cliënten hier wat zij doen? Dat leer ik op mijn stage en tijdens mijn studie.’

‘Ik vind het heel leuk om met mensen te werken. Ik heb graag mensen om me heen, ook privé. Daarnaast vind ik het team ook heel erg belangrijk. Doordat je met een heftige doelgroep werkt, steun je veel op elkaar. Iedere dag is hier anders, omdat de mensen hier zo uniek zijn.’

‘Ik ben op zoek gegaan naar een stageplek waar ik ook zou kunnen blijven werken. Voor deze opleiding  heb ik al een mbo-opleiding gedaan. Nu wilde ik graag een plek waar ik me kan blijven ontwikkelen. Pro Persona sprak mij aan omdat het veel cursussen aanbiedt en er veel afdelingen en locaties zijn waar je kan werken. Er zijn heel veel mogelijkheden’.

‘Ik heb onlangs een contract aangeboden gekregen bij Duet. Ik ga dus volgend jaar naast mijn scriptie hier werken, daar ben ik erg blij mee!’

´Deze heftige doelgroep kan best spannend zijn. Je moet dus vooraf goed bedenken of het bij je past. Je hebt wel een bepaalde mind-set nodig om hier te werken. Daarnaast adviseer ik om een plek te kiezen die je heel interessant en leuk lijkt. De derdejaars stage van Social Work duurt een jaar dus het is belangrijk dat het bij je past. Neem bij het oriënteren contact op met de organisaten vraag naar de mogelijkheden. Wees ook eerlijk in je sollicitatie, dan kan de organisatie ook beter inschatten of jij past bij de stageplek.’

Wil jij ook stage lopen bij Pro Persona? Of wil je weten wat de mogelijkheden zijn? Bezoek dan deze pagina.

Gerelateerde Vacatures