Wil je meer weten over het werk van Annemarie als SPV bij Pro Persona? Lees hieronder verder!
Sociaal psychiatrisch verpleegkundige | Arnhem
Bekijk vacature
Annemarie werkt al bijna 29 jaar bij Pro Persona en heeft het erg naar haar zin als Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige (SPV) bij het FACT VIP-team in Arnhem.
“Ik vind het echt een super leuk vak. Je hebt veel vrijheid om je eigen werk in te delen en speelt een belangrijke rol in de behandeling van patiënten en het systeem. Als SPV word je ingezet bij complexe zorg en crisisinterventie. Het vraagt flexibiliteit en geen dag is hetzelfde.”
“Ik werk al heel lang bij Pro Persona en heb verschillende afdelingen gezien. Mijn loopbaan begon op een klinische afdeling voor ouderenpsychiatrie. Daarna heb ik jaren op een opname-afdeling gewerkt. Ik wilde graag ambulant werken en had interesse in de opleiding tot SPV. In 2014 kreeg ik die kans en mocht ik starten in de eerste lichting studenten. Mijn interesse lag altijd al bij de psychosezorg. Daarom ben ik na mijn opleiding als Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige bij het VIP-team gaan werken. VIP staat voor Vroege Interventie Psychose.”
“Als SPV heb ik een centrale rol in het team en in de behandeling van patiënten. Ik heb veel contact met patiënten en kijk samen met hen wat nodig is. Dit koppel ik terug aan het team en zet samen met hen de lijnen uit. Daarnaast heb ik veel contact met de familie en het sociale netwerk van de patiënt. We werken ook samen met het wijkteam en ambulante begeleiders om de juiste zorg te regelen. Als SPV word je ingezet bij complexe zorg en crisisinterventie. Naast het werken op mijn afdeling, draai ik soms diensten bij de crisisdienst.”
“Het geeft veel voldoening om te zien dat mensen opknappen, zelfs als de problematiek complex is.”
“Ik werk bij Fact-VIP. FACT is een afkorting die staat voor: flexible, assertive, community, treatment. We behandelen mensen die voor het eerst psychotische klachten hebben. Vaak hebben ze nog nooit eerder hulp gehad en bevinden ze zich in een crisis. Dit heeft veel impact, niet alleen op henzelf, maar ook op hun familie en omgeving. Het is een intensieve doelgroep waarbij we snel moeten schakelen en nauw samenwerken met verschillende hulpverleners.
We proberen mensen zo vroeg mogelijk in zorg te krijgen, maar soms komen ze pas bij ons als ze al langere tijd klachten hebben. Mensen worden via de huisarts doorverwezen, maar er komen ook veel verwijzingen vanuit de kliniek na een eerste opname, en soms ook vanuit de gemeente. We doen ook preventief werk, zoals cognitieve gedragstherapie bij mensen met een verhoogd risico op een psychose. Dit kan helpen om een psychose te voorkomen.”
Wil je meer weten over het werk van Annemarie als SPV bij Pro Persona? Lees hieronder verder!
“Het werken met jonge mensen vind ik ontzettend leuk. We kijken samen naar wat er speelt en hoe we iemand het beste kunnen helpen. Het geeft veel voldoening om te zien dat mensen opknappen, zelfs als de problematiek complex is.
Daarnaast vind ik het fijn dat ik als SPV echt een ‘spin in het web’ ben. Ik kan mijn eigen werk goed indelen en heb een eigen caseload. Dit betekent dat ik zelf afspraken maak met patiënten. Tegelijkertijd is er veel afwisseling door ongeplande zorg, zoals crisissituaties. Hierdoor is elke dag anders. We werken in een multidisciplinair team en bespreken elke ochtend welke patiënten extra aandacht nodig hebben. Dit zorgt voor een goede samenwerking. We gaan ook regelmatig samen met een collega op huisbezoek. Doordat we ambulant werken zien we de patiënten vaak thuis, dus kom je op veel verschillende plekken. Ook dat zorgt voor veel variatie en dynamiek in mijn werk.”
“Sommige behandelingen zijn langdurig en vragen veel geduld. Een psychose kan ervoor zorgen dat mensen niet inzien dat ze ziek zijn, waardoor ze niet altijd gemotiveerd zijn om hulp te accepteren. Dit maakt het soms lastig om hen in zorg te krijgen en te houden.
Daarnaast zijn de situaties waarin patiënten verkeren vaak complex. We werken samen met veel verschillende instanties en stemmen goed af wat het beste zorg is voor de patiënt. Dit maakt het uitdagend, maar ook heel interessant.”
“Ik heb hier veel kansen gekregen om mezelf te ontwikkelen. Zo kon ik binnen Pro Persona op verschillende afdelingen werken en doorgroeien tot SPV. Ik werk op een fijne afdeling en de werksfeer is goed. Ik haal veel plezier uit de samenwerking met collega’s én we hebben een fijne leidinggevende die voor ons klaarstaat en ons ondersteunt in ons werk.”
“Ja, ik ben betrokken bij Hamlett, een landelijk onderzoek naar het afbouwen van medicatie na een eerste psychose. In dit onderzoek wordt vroeg afbouwen vergeleken met de huidige richtlijnen van een jaar medicatie gebruiken. Ik ben betrokken geweest bij het includeren van patiënten met een eerste psychose op alle locaties van Pro Persona. Patiënten worden na inclusie nog 10 jaar gevolgd. Momenteel houd ik nog contact met de onderzoekers om het verloop van de deelnemers te volgen.”
“Het is een prachtig vak! Je hebt een centrale rol in de behandeling, werkt zelfstandig en krijgt veel vrijheid om je werk in te delen. Het is afwisselend en uitdagend. Je wordt ingezet voor complexe problematiek en crisisinterventie en betrekt het systeem zoveel mogelijk bij de behandeling. Je moet flexibel zijn en goed kunnen schakelen, maar het geeft ontzettend veel voldoening om patiënten te begeleiden naar herstel of stabielere situatie.”